Asociatia Interculturala Româno-Elenă DACIA din Atena  a fost reprezentată de către d-na Daniela Iuliana Popescu la  Congresul Spiritualităţii Româneşti

REZULTATE EXCEPTIONALE OBȚINUTE DE CATRE ELEVII ȘCOLII ”DACIA” LA CONCURSUL ”AMINTIRI DIN COPILĂRIE”
December 3, 2017
Întâlnire cu Moș Crăciun! -Serbarea copiilor de la Școala DACIA
December 18, 2017

Asociatia Interculturala Româno-Elenă DACIA din ATENA  a fost reprezentată de către d-na Daniela Iuliana Popescu  la  Congresul Spiritualităţii Româneşti, manifestare ajunsă la cea de-a XXI-a Ediţie, care s-a desfășurat cu succes la Alba Iulia si Zlatna.

În preajma aniversării a 99 de ani de la Marea Unire din 1918 şi a Zilei Naţionale, reprezentanţi ai comunităţilor româneşti din lume s-au întâlnit  la Alba Iulia și Zlatna, în cadrul Congresului Spiritualităţii Româneşti, manifestare ajunsă la cea de-a XXI-a Ediţie, a șaisprezecea de când lucrările au loc în Capitala Marii Uniri.

Congresul Spiritualităţii Româneşti, unica formă organizată, unitară, de întrunire a reprezentanţilor românilor din întreaga lume, începând din anul 1993, a fost creat în de către Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, cu scopul de a contribui la cunoaşterea românităţii, la întărirea legăturilor românilor din lumea întreagă cu ţara.

Delegații la actuala Ediție a Congresului au participat  la Lucrările în Plen și au  susținut  comunicări științifice în trei secțiuni.

De asemenea au fost prezentate  rapoarte privind locul, starea individuală, colectivă, numărul, rolul românilor în țările de reședință și legăturile cu țara, s-a  luat  parte la prezentările de carte, la vernisajul expoziției de artă plastică și fotografică, la cenaclul literar al Congresului, intitulat „Noaptea de poezie” și la spectacolele de la Alba Iulia – în acest an putându-ne bucura de un excepțional recital de poezie, Treptele Unirii, susținut de actorul EMIL BOROGHINĂ, spectacol realizat de Teatrul Nottara din București, în co-producție cu Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, în regia tânărului și talentatului Alexandru Mâzgăreanu, dar și la Zlatna, la manifestările artistice cu participarea unor nume consacrate ale diasporei românești și ale unor interpreți și actori din țară.

Ca în fiecare an, delegații la Congres au  asistat  pe 1 Decembrie la festivitățile dedicate aniversării Marii Uniri și Zilei Naționale a României, au  depus  coroane de flori și s-au alăturat  miilor de români prezenți la Parada Militară și la celelalte acțiuni organizate de oficialitățile locale.

 

D-na Daniela Popescu, presedinte al Asociatiei DACIA a prezentat in cadrul celei de-a III-a sectiuni  tema- ”Unirea prin ochii copiilor de la Asociatia DACIA”.

  ” IN PRIMUL RAND VREAU SA VA MULTUMESC PENTRU INVITATIE! ESTE O MARE ONOARE PENTRU MINE SA FIU PENTRU A DOUA OARA,  ASTAZI,  ALATURI DE DUMNEAVOASTRA LA   EDITIA DIN ACEST AN A CONGRESULUI SPIRITUALITATII ROMANESTI.-
MA NUMESC DANIELA POPESCU SI SUNT PRESEDINTELE ASOCIATIEI INTERCULTURALE ROMANO ELENA  ”DACIA” DIN ATENA.
ASOCIATIA NOASTRA, CU TOATE CA ESTE LA AL DOILEA AN DE ACTIVITATE, SE BUCURA DE UN MARE SUCCES, ADUNAND UN NUMAR DE PESTE   100 DE COPII CARE FRECVENTEAZA SCOALA DE LIMBA ROMANA  DIN CADRUL ACESTEIA SI UN NUMAR DE  350 DE MEMBRI ACTIVI.
 DIN EXPERIENTA DE 7 ANI  IN PREDAREA LIMBII ROMANE, CULTURII SI TRADITIILOR ROMANESTI PENTRU COPIII ROMANILOR DIN GRECIA VA POT SPUNE CA,  ROMANII, INDIFERENT DE  LOCUL IN CARE SE AFLA, DE  DISTANTA CARE- I DESPARTE DE PATRIA MAMA, TRAIESC, IUBESC SI SIMT ROMANESTE.
PRIN ASOCIATIA NOASTRA INCERCAM SA- I FACEM SA SE SIMTA ACASA, MAI ALES CAND IN APROPIEREA SARBATORILOR DORUL DE CASA, DE LOCURILE NATALE SE AMPLIFICA.
SI POT SPUNE CU MANA PE INIMA CA REUSIM, CU FIECARE SPECTACOL, INTALNIRE, SA PASTRAM VIU SPIRITUL ROMANESC, SA TRANSMITEM TRADITIILE, PORTUL SI CULTURA ROMANEASCA, CHIAR SI LA MII DE KILOMETRI DISTANTA.
DAR SA VA VORBESC DESPRE UNIRE.  ACUM CATEVA ZILE AM DESFASURAT  LA ATENA CEA DE A DOUA EDITIE A SPECTACOLULUI  LA MULTI ANI ROMANIA! UN EVENIMENT CARE A  REUSIT SA  UMPLE SCENA CU ELEVII NOSTRI  IMBRACATI IN STRAIE POPULARE ROMANESTI  PE CARE LE POARTA CU ATATA CINSTE SI MANDRIE.
PARINTI, PRIETENI, ROMANII CU SUFLET MARE AU FACUT CA SALA SA DEVINA NEINCAPATOARE. NE-AM SIMTIT CA AICI, LA ALBA IULIA IN ARDEAL. TOTI AM ROSTIT INTR-UN GLAS LA MULTI ANI , ROMANIA!
 NE -AM UMPLUT SUFLETUL DE BUCURIE , PRIN CANTECE PATRIOTICE, DANSURI POPULARE ROMANESTI, INVITATI DE MUZICA POPULARA ROMANEASCA, DANSATORI AI ASOCIATIEI MOLDOVENESTI DIN GRECIA, AM REUSIT SA ADUCEM ROMANIA MAI APROAPE DE NOI.
SUNTEM MANDRI,  CA PUTEM SIMTI ROMANESTE, DE LA MIC LA MARE, SI CA AVEM POSIBILITATEA SA IMPLANTAM IN SUFLETUL ROMANILOR MAREA INSEMNATATE A UNIRII SI SA  PETRECEM ACEASTA ZI CA IN ZIUA CEA MARE.
AS VREA SA AMINTESC AICI O POVESTIOARA PE CARE AM CITIT O ELEVILOR MEI INAINTE SA PLEC, IN LEGATURA CU UNIREA DE LA ALBA… AU RAMAS IMPRESIONATI DE  DUMITRITA, O FETITA CARE A AJUNS LA MAREA UNIRE DIN 1918 LA ALBA IULIA IMPREUNA CU BUNICA EI.  IN NOAPTEA DINAINTE A DORMIT IN FRIG , DAR  SE IMBARBATA  SPUNAND ;
-CE? LUI MIHAI VITEAZU , LUI HOREA, AVRAM IANCU LE A FOST USOR? EI AU MURIT PENTRU MINE , IAR EU SA MA VAIT  CA- MI CLANTANESC   O TARA DINTII DE FRIG?
 CAND A VAZUT CATA LUME ERA STRANSA ACOLO –  S A SIMTIT NECUPRINS DE MANDRA  CA S– A AFLAT INTRE ROMANII HOTARATI SA INFAPTUIASCA UNIREA TUTUROR ROMANILOR.TOTI CANTAU VREM UNIREA SI CANTAU DESTEAPTA TE ROMANE DIN SOMNUL CEL DE MOARTE  SI PE -AL  NOSTRU  STEAG E SCRIS UNIRE.
AU STRIGAT  IN MII DE GLASURI   ”TRAIASCA UNIREA! TRAIASCA ROMANIA MARE!”
UN BATRAN INALT CU PLETE  SI MUSTATI ALBE A RIDICAT- O LA PIEPT SI I -A ZIS-
SA NU UITI, FETITO, ZIUA ACEASTA, CEA MAI MARE DIN VIATA NOASTRA. ZIUA UNIRII TUTUROR ROMANILOR!
ACELASI LUCRU LE- AM SPUS SI EU COPIILOR . SA DEA MAI DEPARTE ACEASTA POVESTIOARA, PARINTILOR, PRIETENILOR, COLEGILOR LOR SI  SA NU UITE CA MAREA UNIRE INFAPTUITA LA ALBA IULIA LA 1 DECEMBRIE 1918 ESTE CEA MAI IMPORTANTA FILA A ISTORIEI POPORULUI ROMAN.
SA FIM MANDRI CA SUNTEM ROMANI, SA FIM MANDRI DE CEI CARE AU INFAPTUIT UNIREA CEA MARE!
LA MULTI ANI, ROMANIA, LA MULTI ANI, ROMANI, IN ORICE COLT AL LUMII V -ATI AFLA!”